Хроника 07. јуни 2018. / 09:55

Тажна вест: Почина академикот и поетот Матеја Матевски

Тажна вест: Почина академикот и поетот Матеја Матевски

Ноќеска во Скопје по кратко боледување почина академикот и поет Матеја Матевски, на 89- годишна возраст.

Матеја Матевски е роден во Истанбул, 1929 година. Детството го поминал во Гостивар, а студирал во Белград и Скопје, каде завршил Филозофски факултет. Прво работел како наставник по македонски јазик, а потоа како новинар во Радио Скопје. Бил генерален директор на Радио-телевизија – Скопје.

Од 1956 година е член на Друштвото на писателите на Македонија и одреден период ја вршел функцијата негов претседател. Матевски е член на МАНУ каде бил претседател во периодот 2001 – 2004 година.

Во 2011, на јубилејните 50 Струшки вечери на поезијата нему му беше доделен Златниот венец.

Ги напишал збирките песни: „Дождови“(1956), „Рамноденица“(1963), „Перуника“(1976), „Круг“(1977), „Липа“(1980), „Раѓање на трагедијата“(1985), „Оддалечување“ (1990), „Црна кула“ (1992), „Завевање“ (1996), „Мртвица“ (1999), „Внатрешен предел“ (2000), ИЗБОР ПЕСНИ – „Заминување на светулката“ .