Хроника 27. јули 2019. / 11:48

Сведоштво на пазар во Скопје: Баба до инспекторот – земи ги 80-те денари, немам пари за казна

Сведоштво на пазар во Скопје: Баба до инспекторот – земи ги 80-те денари, немам пари за казна

На Фејсбук повторно се појави статус со сведоштво за ситуација во која инспектори ги бркаат на сила продавачите на малите пазари, пишува Експрес.

Зелен Пазар, Скопје, стари жени си донеле набрани билки за чај си продаваат, друга во кофа донела сливи од двор, трета донела кошница со домашни јајца од село…И доаѓаат инспектори со полиција и ги бркаат од пазарот како стока да се, на едната од нив и ја тегнеа кофата со сливи за да и ја земат, на друга и бараа лична карта да и пишат казна…

Да ве прашам вака јавно, дали овие жени од преку 70 години дојдоа на пазар на овие пекол температури, од мака? – Секако дека од мака дојдоа, затоа што да имаа достоинствен живот немаше тоа да го прават. Млад новопечен инспектор, со трето одделение што те вработиле од некој смрден партиски штаб, на стара жена и ги влечеш кофите и се дереш демек јак к…рац си некој?

Дали мислите бе дека некој нормален ќе ве гласа веќе, вас и некој сличен на вас?! Македонија е земја искрадена до коска, узурпирана од криминалци, имате неразјаснети убиства, тежок организиран криминал, непотизам од болни размери, очаен животен стандард и бидејќи вие средивте све, ви остана уште бабите од Зелен пазар да ги тегнете. Едната од нив денес извади од престилката 80 денари и му ги даваше на инспекторот земи, земи, му рече, за тебе се париве, од чајот ги земав, ама немам казна да платам…
(Фејсбук статус)