Хроника 25. август 2019. / 15:13

Притвореник му се пожали на Рахиќ дека платил за мобилен, ама чуварот не му го донел во ќелија

Притвореник му се пожали на Рахиќ дека платил за мобилен, ама чуварот не му го донел во ќелија

Есад Рахиќ, директорот на истражниот затвор „Скопје“, во интервју за Радио Слободна Европа, открива дека за околу 200 евра притворениците нелегално набавуваат мобилен телефон во ќелиите.

Многу е тешко да се контролира нешто што е ендемско. Има, како и секаде, една одредена мала група корумпирани луѓе коишто работат тука и коишто на разни начини се снаоѓаат и успеваат да „бутнат“ по некој телефон. Ние вршиме редовни контроли, одземаме дел од тие телефонски апарати и тие кај коишто се наоѓаат се санкционираат. Во моментов се води постапка против еден затворски чувар. Има дадено изјава од притворено лице, каде што тој земал пари, а не испорачал телефон и не ги вратил парите и ние ги информиравме надлежните органи за тоа лице за да биде санкционирано. Тоа е обид на оваа управа, за нешто што лично сметам дека е аномалија, ќе се обидеме да ја исправиме, вели Рахиќ.

Тој ја открива и цената на телефоните.

-Зависи. Зависи од корисникот на телефонот, колку му треба, кој е корисникот и каков телефон, 200 евра, па и повеќе, или помалку, вели директорот кој додава дека минатата недела заплениле десетина телефони.