Хроника 17. March 2019. / 17:10

Пензионерите повторно на мета на измамници со огревни дрвја

Пензионерите повторно на мета на измамници со огревни дрвја

Пензионерите повторно на мета на измамници со огревни дрвја. Во два дена на идентичен начин се измамени пензионери во Штип и Кочани.

Во првиот случај, измамникот дошол во домот на 68 годишен штипјанец и му понудил дрва за огрев по намалена цена, за кои тврдел дека поседува документација дека не се бесправно сечени, но дека камионот не му е паркиран на друго место. Откако заминале да ги видат дрвата, измамникот му  рекол да почека и дека тој ќе дојде со камионот.

-Во меѓувреме, лицето отишло во неговиот дом и од неговата сопруга побарало 11, 000 денари за дрвата и дека тој ќе дојде со камионот. Таа му дала 11, 000 денари, по што лицето заминало-изјави Гордана Панајотова, портпарол на СВР Штип.

Откако брачниот пар увиделе дека се измамени, случајот го пријавиле во полиција. Многу слично бил измамен и 74 годишен кочанчанец, само што од неговата сопруга биле побарани 9, 000.00 денари.

-Апелираме до граѓаните да не наседнуваат на измами, како купување на предмети кои вредат ефтини пари- додаде Панајотова

Покрај со ефтини огревни дрва, статистиката на СВР-Штип бележи чести измами на повозрасни граѓани со продажба на лажен златен накит.