Хроника 13. ноември 2020. / 22:06

Италија руши рекорди – 41 000 новозаразени, 550 лица починати за еден ден

Италија руши рекорди – 41 000 новозаразени, 550 лица починати за еден ден

Италија пријави скоро 41.000 нови инфекции со коронавирус, што е најголем број на регистрирани инфекции за еден ден во таа земја.

Како резултат на инфекцијата, 550 лица починаа во претходните 24 часа во Италија, што го зголеми бројот на смртни случаи на 44.139, што ја рангира Италија на шесто место во светот.

Рекордниот број на нови инфекции во Италија досега беше на 7 ноември, 39 800.

Според бројот на регистрирани инфекции од почетокот на епидемијата, Италија е на 10-то место, со повеќе од 1.100.000.

Најмногу заразени, 10.634, се регистрирани во Ломбардија, која беше најтешко погодена во италијанскиот регион оваа пролет.

Следува Пиемонт со 5.258, потоа Кампанија, на која и припаѓа Неапол, со 4.079 нови инфекции и Тоскана со 2.478. Ломбардија и Пиемонт минатата недела беа прогласени за таканаречена „црвена зона“, а денес Кампанија и Тоскана.

Секој од овие региони се бори со проблемот на пренатрупаност во болниците.

Строгите мерки се во сила во „црвената зона“. Граѓаните не можат да ги напуштат градовите, а отворени се само продавници со неопходна стока. Во првите месеци од епидемијата, Италија беше најпогодена земја во Европа.