Економија 08. јули 2019. / 12:21

Животот се поскап – за угостителски услуги плаќаме повеќе од лани

Животот се поскап – за угостителски услуги плаќаме повеќе од лани

Цените на угостителските услуги во јуни во споредба со мај годинава се зголемени за 0.2 отсто, а во однос на јуни лани за 1,5 проценти.

Зголемување во однос на мај е забележано во групите храна за 0.3 % и ноќевања за 0.1 %,

– Кумулативниот индекс на цените на угостителските услуги за периодот јануари – јуни 2019 година, во однос на истиот период од минатата година, е зголемен за 1.8 %, додека во однос на декември 2018 година остана на исто ниво. – соопшти Државниот завод за статистика.