Економија 05. јануари 2021. / 21:01

Усвоен предлог-законот за буџети, ќе почне да важи од 2023 година

Усвоен предлог-законот за буџети, ќе почне да важи од 2023 година

Владата на денешната редовна седница го разгледа и усвои Предлог-законот за буџети со цел имплементација на реформите во процесите на планирање и извршување на буџетот, зајакнување на фискалната дисциплина, стабилни фискални проекции за среднорочен период, интегрирање на процесите во јавните финансии и подобрена транспарентност.

Со оглед на тоа што постојниот Закон за буџети е од 2005 година, со новиот Предлог-закон се предвидени неколку дополнителни измени и допрецизирања и со него се уредени постапките за изготвување, донесување и извршување на Буџетот на Република Македонија и буџетите на единиците на локалната самоуправа и Град Скопје, како и известување за извршување на буџетот, се вели во соопштението на владината прес-служба.

Потребата за изработка на целосно нов Закон, како што наведуваат, е со цел подобрување на управувањето со јавните финансии и зајакнувањето на среднорочното буџетирање како еден од најголемите приоритети на Владата на Република Македонија, како дел од процесот за пристапување во Европската Унија.

Новиот Закон за буџети, кој треба да важи од 1 јануари 2023 година, се вклопува во концептот СМАРТ финансии, односно истиот е со цел да обезбеди рамка за водење здрава, предвидлива и одржлива фискална политика како и зголемување на буџетската дисциплина и одговорност и ќе биде доставен во собраниска процедура.