Економија 23. ноември 2020. / 10:10

Стопанската комора ќе соопшти итни мерки за пост Ковид развој на агро секторот

Стопанската комора ќе соопшти итни мерки за пост Ковид развој на агро секторот

Стопанската комора на Македонија денеска на прес-конференција ќе соопшти итни мерки за пост КОВИД развој на агро секторот.

Големи загуби, слаб пласман, недоволно ресурси и кадар, беа проблемите на кои укажа бизнис заедницата пред две недели кога Стопанската комората организираше работна средба со министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа. Компаниите предупредија и дека се очекува пад на земјоделското производството до 40 проценти, а на профитот до 60 отсто иако државата интервенира со сериозно високи субвенции.

Претседателот на Стопанска комора, Бранко Азески, претходно, во јавно искажан став порача дека земјоделството е еден од најголемите потенцијали за пост КОВИД развој на домашната економија.

Според Азески, за да се искористи потенцијалот, приоритети терба да бидат окрупнување и мелиорација на земјоделското земјиште, промена на методологијата за субвенционирање, како и унапредување на органското производство и на руралниот развој. Toj оцени и дека извозниот потенцијал на земјоделско-прехранбениот сектор е во млечната, винарската, месната и мелничката индустрија.

Земјоделството и прехранбената индустрија се третиот најголем сектор во земјава кој има значаен придонес во бруто домашниот производ (БДП), надворешната трговија и јавната и приватната потрошувачка. Овие две индустрии се голем работодавач со вкупно 10.967 активни претпријатија.