Економија 11. март 2020. / 10:45

ССМ апелира да се почитува препораката за ослободување од работа поради Ковид-19

ССМ апелира да се почитува препораката за ослободување од работа поради Ковид-19

Сојузот на синдикати на Македонија апелира работодавачите во јавниот и приватниот сектор да ги почитуваат препораките од Владата и еден од родителите кои имаат деца до 10 години да биде ослободен од работа.

– Апелираме до надлежните во Министерството за труд и социјална политика и Државниот инспекторат за труд, секое непочитување на оваа препорака веднаш да биде санкционирано, а секоја појава на спречување на работник кој е родител на дете до 10 години и за кое е неопходна домашна грижа да биде веднаш спречена, се вели во денешното соопштение од ССМ.

Оттаму истакнуваат дека ќе интервенираат за секоја добиена информација каде не се почитуваат препораките.

Во услови на зголемена опасност од  ширење на Ковид-19 (корона вирусот), предлагаме оваа мерка во делот на оправданото отсуство од работа во периодот предвиден со заклучоците и препораките од Владата, да биде регулирана и уредена со брзи измени и дополнувања на Општиот колективен договор за приватниот сектор од областа на стопанството и Општиот колективен договор за јавниот сектор во кои ќе биде предвидено дека работникот има право на платено отсуство во случаи кои ќе бидат утврдени од страна на Владата и Министерството за здравство со заклучоци, мерки и препораки и што ќе биде задолжителено за работниците и  работодавачите од јавениот и приватениот сектор, велат од ССМ.