Економија 22. мај 2020. / 22:30

Со дигитална платформа ќе се освојуваат нови пазари во текстилна и чевларска индустрија

Со дигитална платформа ќе се освојуваат нови пазари во текстилна и чевларска индустрија

Преку креирање дигитална платформа се планира да се зголеми конкурентноста и да се отвори можноста за пласирање финални производи од текстилните компании и чевларската индустрија во земјава до странски пазари.

Министерката за финансии Нина Ангеловска оствари првична работна средба за иницијативата „Модернизација и нови пазари“ од третиот сет мерки,  со претставници од текстилната, чевларската индустрија, МАСИТ, УСАИД, БЕП (Business Ecosystem Project), Асоцијација за е-трговија и Старт ап Македонија  за реализација на оваа идеја. Со ова, како што соопштуваат од Министерството за финансии, ќе им се помогне на компаниите од овие сектори да креираат дополнителна вредност и да освојуваат нови пазари и купувачи. На средбата присуствуваше и заменик-министерката за финансии Ширет Елези.

Како што беше истакнато на состанокот, кој се одржа во Министерството за финансии, скоро 80 отсто од текстилното производство во земјава е лон производство. Чевларските работилници пак, како што посочија претставниците, најголем број се мали компании. Преку мултисекторски пристап може да се отклучи потенцијалот, претприемнчикото размислување, користење нови технологии и пласман на квалитетни домашни текстилни производи и чевли.

Како што стои во соопштението, претставниците на компаниите ја поздравиле идејата за формирање дигитална платформа (marketplace). Се планира истата да се формира како независна, во која ќе можат да пристапат сите заинтересирани компании од текстилната и чевларската индустрија. Министерство за финансии, наведуваат, заедно со Царинска управа ќе работат да ги олеснат сите административни пречки и да го олеснат патот за сите компании.