Економија 04. јули 2018. / 14:17

Сите побарувања на „Фени“ откупени од „Еуроникел“

Сите побарувања на „Фени“ откупени од „Еуроникел“

Со овој потег практично швајцарците, преку „Еуроникел“, станаа најголем инвеститор во „Фени“, бидејќи со отворањето на стечајната постапка ги откупија сите побарувања и станаа единствен доверител на „Фени“.

Од листата на доверители на кавадаречки „Фени“ излезе и бугарската компанија „Енекод“, откако го продаде сопственото побарување на „Еуроникел“, македонската подружница на швајцарската компанија „Гсол“.

Истовремено „Еуроникел“ стана и закупец на комбинатот во периодот додека заврши стечајната постапка. Рестартирано е производството на едната електро печка, работно се ангажирани 800 работници, кои месечно испорачуваат околу 1.100 тони никел.