Економија 08. јануари 2021. / 14:29

Синдикалната кошница за декември е 33.697 денари, а просечната плата е 27 000 денари

Синдикалната кошница за декември е 33.697 денари, а просечната плата е 27 000 денари

Вредноста на синдикалната минимална кошница за декември 2020 година изнесува 33.697 денари, соопшти Сојузот на синдикати на Македонија (ССМ).

Според ССМ, на исхрана и пијалоци отпаѓаат 14.078,27 денари или 41,78 отсто, на домување 10.817,34 денари или 32,10 проценти, на хигиена 2.386,07 денари или 7,08 отсто, на превоз 2.464,22 денари или 7,31 процент, на облека и обувки 2.159,41 денари или 6,41 отсто, на култура 1.066,79 денари или 3,17 отсто, а на одржување на здравје 724,8 денари или 2,15 проценти.

Просечната исплатена нето плата во октомври 2020, потсетува ССМ, беше 27.899 денари.