Економија 17. февруари 2020. / 12:11

Шкријељ: Пензионерите ни се високо на агендата

Шкријељ: Пензионерите ни се високо на агендата

Јануарската пензија е повисока за 722 денари месечно, а ова зголемување влегува во основицата на пензијата што ќе се исплатува секој месец. И не е само зголемувањето на пензиите тоа што покажува дека пензионерите ни се високо на агендата. Изминативе две и пол години напорно работевме, ја покренавме економијата, а резултатите можат да ги почувствуваат и повозрасните членови на нашата заедница, рече дополнителната заменик-министерка за труд и социјална политика, Санела Шкријељ на денешната средба со пензионерите во Велес. Водиме одговорни политики, посочи таа и додаде дека секој пензионер во февруари доби 722 денари повеќе.

– Го зајакнуваме животниот стандард на пензионерите, а просечната пензија изнесува 15.500 денари. Покачувањето на пензиите е планско, со издржани пресметки и во услови кога имаме стабилизација на пензискиот систем и раст на економијата во државата, нагласи Шкријељ.

Претседателката на Сојузот на здруженија на пензионери на Македонија, Станка Трајкова на работната средба укажа дека најважна е редовната исплата на пензиите, но и стабилноста на пензискиот фонд.

– Сите пензионери сакаат повисока пензија, но не смее да се дозволи ерозија на пензискиот систем. Затоа, многу е важно што ова зголемување доаѓа како резултат на реформата и стабилизирањето на пензискиот систем. Посебно сакам да одговорам на прашањето што често ми го поставуваат, дали и во следната пензија ќе биде вграден порастот на пензија. Да, и во март, пензијата што ќе ја добиете, повторно ќе биде повисока за 722 денари. Ова усогласување е направено со закон и е трајно, ќе се пресметува редовно, секој месец, рече Трајкова.