Економија 25. декември 2018. / 10:17

Османи: Mерките на ЕУ ќе ја погодат Македонија

Османи: Mерките на ЕУ ќе ја погодат Македонија

Прерано е да се која ќе биде вредноста, тоа што јас го искажав на прес конференцијата беше една проекција на самите компании, бидејќи јас во петокот ја добив вербалната нота, а во сабота утринава ги примив сите компании производители на челик и железо во Македонија, појасни вчера Бујар Османи на централните вести на 1ТВ.

Османи образложи дека таква некоја проекција за загубите кои што може да се личат, бидејќи просекот се зема од години што за Македонија беа кризни години 2015 и 2017 година. И проценката нивна е дека во 2018 почнува да се развива повеќе нивното производство и извозот во ЕУ. И сега ако се ограничат на кризни години иако ЕУ предвидува 5% раст меѓутоа не е тоа доволно.

-Сето ова што го добив беа известувања кои се донесени како мерки заштитни. А, ние имаме уште еден период во Женева можеме да се жалиме помеѓу 7-ми и 11-ти јануари- потенцира Османи.

-Јас од побарав од Брисел, Македонија да има отстапка, а тие рекоа само за Норвешка може да има отстапка за земја која што не е членка, а сепак има специјални односи меѓутоа не може да има преседан за ниту една земја- призна Османи.