Економија 02. декември 2020. / 11:38

Од утре почнува исплатата на правата од социјална и детска заштита

Од утре почнува исплатата на правата од социјална и детска заштита

Министерството за труд и социјална политика информира дека од утре, 3 декември 2020 година (четврток) започнува исплатата на Гарантираната минимална помош- ГМП, за месец ноември.

Со цел да се избегне метеж пред банките и да се овозможи поголема заштита на корисниците на парична помош во услови на опасност од вирусот Ковид-19, исплатата ќе се спроведе во две групи, во филијалите и експозитури на банките, согласно со утврдениот распоред по азбучен ред, според првата буква од презимето и тоа:

– 3 декември (четврток) – А, Б, В, Г, Д, Ѓ, Е, Ж, З, Ѕ,И, Ј, К, Л, Љ, М,

– 4 декември (петок) – Н, Њ, О, П, Р С, Т, Ќ, У, Ф, Х, Ц, Ч, Џ, Ш;

Корисниците на ГМП коишто поседуваат дебитна картичка ќе можат да подигнат готовина на банкоматите на банките, да ги користат средствата за безготовински плаќања во продажната мрежа или преку електронско и мобилно банкарство, од 3 декември 2020 година.

Останатите права од социјална и детска заштита започнуваат со исплата на ден 4 декември (петок) , за граѓаните кои поседуваат дебитна картичка . Тие ќе можат да подигнат готовина на банкоматите на банките, да ги користат средствата за безготовински плаќања во продажната мрежа или преку електронско и мобилно банкарство, за следниве права: • Детски додаток • Посебен додаток • ЕПП за новороденче • Родителски додаток за трето дете • Родителски додаток за четврто дете • Додаток за образование • Надоместок за помош и нега од друго лице • Еднократна парична помош • Надоместок заради попреченост • Цивилна инвалиднина • Социјално домување • Социјална сигурност за стари лица-социјална пензија • Азиланти домување • Парична помош за згрижувач • Паричен надоместок за згрижувачко семејство.

Исплатата на овие права ќе се спроведе во две групи, во филијалите и експозитури на банките, согласно со утврдениот распоред по азбучен ред, според првата буква од презимето и тоа:

– 7 декември (понеделник) – А, Б, В, Г, Д, Ѓ, Е, Ж, З, Ѕ,И, Ј, К, Л, Љ, М,

– 9 декември (среда) – Н, Њ, О, П, Р С, Т, Ќ, У, Ф, Х, Ц, Ч, Џ, Ш;

Министерството за труд и социјална политика потсетува на обврската за носење маска и одржување физичко растојание од два метра.