Економија 13. јануари 2021. / 12:21

Над 4000 компании престанаа со работа поради корона-кризата

Над 4000 компании престанаа со работа поради корона-кризата

Ликвидноста на компаниите, особено на малите и средните кои тешко се соочуваат со последиците од коронакризата, ќе бидат во фокусот на петтиот економски пакет, вели претседателот на Управниот одбор на Стопанската комора на Северозападна Македонија, Неби Хоџа.

Фактот што повеќе од 4.000 компании се затворија доволно зборува за неопходноста од пари за одржување на ликвидноста, вели Хоџа.

И Хоџа не е оптимист дека пакетот и неопходната регулатива ќе стигнат навреме за да се даде финансиска помош за исплата на јануарската плата.

– Но, ние ќе бараме од Владата да најде начин како да ја даде помошта за плата за јануари, затоа што овој зимски месец вообичаено е тежок за компаниите, посочува Хоџа.

Комората на Северозападна Македонија ги дефинираше своите барања за петтиот пакет, а и нејзин став е дека финансиската помош за плати треба да се исплаќа директно на сметка на работниците, за да нема злоупотреба на пари од страна на газдите.