Економија 14. април 2020. / 13:06

Машиновозачите бараат да бидат изземени од ограничувањето на исплата на надоместоците на плата

Машиновозачите бараат да бидат изземени од ограничувањето на исплата на надоместоците на плата

Синдикатот на машиновозачите бара машиновозачите да бидат изземени од владината одлука со која се ограничува исплатата на надоместоци и додатоци на плата во вонредна ситуација.

– Машинскиот персонал ги извршува работните обврски кога е активна мерката за забрана за движење и вонредната состојба за време на полициски час, затоа што во време на вонредна состојба машинскиот персонал е од општествен интерес за државата без прекин 24/7 го спроведуваат и опслужуваат транспортот низ Републиката, овозможувајќи домашните индустриски капацитети да го задржат ритамот на работа за одржување на економскиот раст  во државата, се наведува во соопштението на Синдикатот.

Со оваа одлука, велат од Синдикатот, директно се влијае врз нормалното извршување на транспортот на стоки и услуги на економските капацитети во државата.