Економија 26. август 2020. / 20:15

Лазаров: Кризата е далеку од завршена и допрва доаѓа, странските инвеститори најавија отпуштања

Лазаров: Кризата е далеку од завршена и допрва доаѓа, странските инвеститори најавија отпуштања

Дарко Лазаров од ВМРО-ДПМНЕ на својот Фејсбук профил сподели статус во кој пишува дека „доаѓа периодот кога повторно ќе блескаме“, алудирајќи на лагите на СДСМ кон граѓаните.

-➡️ Еве ги пак тие триумфалистички изјави! Најлошото поминало, доаѓало период кога повторно ќе блескаме!
Но, која е реалноста⁉️
1️⃣ Наспроти податокот на Агенцијата за вработување дека бројот на невработени од почетокот на кризата се зголемил за 12.000 е последниот податокот на УЈП дека само во месец мај плата земале 30.000 граѓани помалку споредено со периодот пред почетокот на кризата.
2️⃣ Наместо да се спасат повеќе работни места во периодот на кризата, Агенцијата за вработување објавуваше повици за вработување со кои се даваа државни пари за “квази” вработувања. Претпоставувавте за кои биле наменети истите.
3️⃣ Кризата е далеку од завршена и допрва доаѓа најлошото имајќи ги во предвид најавите на странските инвеститори дека ќе отпуштаат работници од септември, како и неповолната состојбата во која се наоѓа текстилната индустрија и многу други сектори во економијата. Дополнително се најавите за повторно затворање на економијата наесен поради можното ескалирање на состојбата со пандемијата, стои во неговиот пост на Фејсбук.