Економија 31. јули 2020. / 18:48

Јовановиќ: Словенија ја намалува а Македонија ја зголемува цената на струјата, а имаме највисока сиромаштија во Европа

Јовановиќ: Словенија ја намалува а Македонија ја зголемува цената на струјата, а имаме највисока сиромаштија во Европа

Шпанија за времетраењето на кризава обезбеди гарантиран пристап до струја, вода и гас за сиромашните, дури и ако не плаќале сметки, напиша поранешниот советник на министерот Тевдовски во Министерството за финансии Бранимир Јовановиќ на Фејсбук

Италија ги суспендираше сметките за струја, гас, вода и ѓубре на 2 месеци. Белгија им даде на домаќинствата до 100 евра за сметки за струја и 75 евра за сметки за гас.Словенија ја намали цената на струјата за домаќинствата и малите фирми за 20%. Кипар ја намали цената на струјата за 10% на 3 месеци. Македонија ја зголемува цената на струјата за 7,4%, а има највисока сиромаштија и невработеност во Европа, напиша Јовановиќ .