Економија 11. јули 2018. / 11:43

ФОРД престанува да продава дизел и бензински автомобили

ФОРД престанува да продава дизел и бензински автомобили

Форд ќе престане да продава бензински и дизел автомобили.

“Заедно со главниот извршен директор Џим Хакет, сите ја поддржуваме идејата. Ние сакаме да растеме и да заземеме нова насока “, рече Тед Канис, директор на глобалната единица за батерии во Форд.

Еден од првите модели во новото портфолио ќе биде достапен во 2020 година. Тој ќе биде базиран на прототип на Mach 1, а потоа до 2022 година ќе бидат пуштени 40 електрифицирани модели на пазарот ширум светот.