Економија 02. септември 2018. / 12:47

Европските економски планери со идеја да го уништат банкарскиот бизнис на Швајцарија

Европските економски планери со идеја да го уништат банкарскиот бизнис на Швајцарија

ВИЕНА (Ројтерс) – Разговорите на Швајцарија за новиот договор со кои се регулираат односите со Европската унија остануваат тешки со кантонските банки поддржани од државата и загриженоста околу неутралноста на земјата, што се појавува како пречка, објави министерот за финансии, Ули Маурер.

Врските меѓу ЕУ и не-ЕУ членката Швајцарија сега се регулирани со повеќе од 100 одделни договори.

Брисел го притиска Берн да се согласи со спогодбата оваа година, велејќи дека нема да му дозволи на Швајцарците поголем пристап до единствениот пазар на ЕУ – најголем за швајцарскиот извоз – во отсуство на договор.

Разговорите веќе ги поттиснаа желбите на Швајцарија да го заштити сопствениот пазар на трудот и платите и условите за швајцарските работници.

Сега, нерегулираната држава гарантира дека швајцарските кантонални банки имаат корист од тоа би можело да биде дополнителна пречка, бидејќи Европската унија не дозволува таков вид државна помош, рече швајцарскиот неделник Schweiz am Sonntag.

“Ние се уште треба да го разјасниме овој став за да можеме да го одобриме рамковниот договор”, се наведува во весникот.

Неутралноста на Швајцарија, исто така, може да стане главна пречка.

Рамковниот договор ќе има “големо влијание врз неутралноста и ќе ја доведе во прашање”, рече Мауер.

Секој договор со ЕУ ќе биде ставен на обврзувачкиот референдум во Швајцарија.

Неуспехот да се постигне договор по неколкугодишни разговори ќе ги олабави врските во нова „ледена доба“, и би можел да поттикне казнени чекори.

На пример, извршната комисија на ЕУ сака напредок во договорот пред да ја обнови дозволата за швајцарските и европските трговци со капитал за пристап до пазарите на другите по 2018 година.