Економија 21. мај 2020. / 14:59

ДЗС: За само еден месец платите во Македонија се намалени за 800 денари

ДЗС: За само еден месец платите во Македонија се намалени за 800 денари

Драматичен пад на просечната плата во Република Македонија. За само еден месец просечната плата е намалена за 784 денари.

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во март 2020 година, изнесува 26.422 денари, објави Државниот завод за статистика. Инаку, споредено со фебруари 2020, кога платата била 27.206 денари, платата е намалена за 784 денари.

Во споредба пак со месец јануари 2020 година просечната плата во месец март е намалена за 1118 денари.