Економија 07. јануари 2019. / 19:09

Џим Јонг Ким претседателот на Светска банка се повлекува од функцијата

Џим Јонг Ким претседателот на  Светска банка се повлекува од функцијата

Претседателот на Светска банка, Џим Јонг Ким објави денеска дека поднесува оставка од функцијата со датум од 1 февруари, четири години пред крајот на неговиот мандат.

Во соопштение Ким кој беше шеф на СБ шест години, нагласува дека само ќе биде дел од една компанија и ќе се фокусира на „вложувања во инфраструктура во држави од развој“.

На челот на СБ обично е Американец, додека во ММФ обично е на лице од Европа. Тоа е поделба што многу е критикувана од други држави.

Ким (52) треба да го замени привремено Кристалина Георгиева, извршна директорка на СБ,