Економија 27. декември 2018. / 16:28

Бизнисмените бараат националноста да се вклучи во пописот: Тоа е важно за пристапот кон потрошувачите

Бизнисмените бараат националноста да се вклучи во пописот: Тоа е важно за пристапот кон потрошувачите

Во пописот на населението и домаќинствата кој е најавен дека ќе се спроведе во 2020 година треба да има и графа за националност. Освен тоа, потребно е и да се спроведат ефикасни реформи во администрацијата, да се зголеми капацитетот на институциите, да се забрза реализацијата на капиталните инвестиции, да не се носат закони без консултација на бизнисот. Ова се дел од барањата на бизнисмените од Стопанската комора на северозападна Македонија. Тие бараат поголема експедитивност од владиниот економски тим за подобрување на деловната клима.

– Ја оценуваме позитивно целта на владата за да се изврши попис на населението во Македонија, но ние бараме категоријата за попис на националноста да биде негов составен дел бидејќи културниот аспект е многу важен за пристапот кон потрошувачите – рече Неби Хоџа, претседател на СКСЗМ.

СКСЗМ велат дека иако е долгогодишно барање на бизнисот – и следната година нема да се решат инфраструктурните проблеми на над 270 компании кои работат во зоната во Визбегово. Оваа зона учествува со околу 3,4% во вкупниот Бруто-домашен производ, а фирмите кои работат таму имаат околу 2.700 вработени.

– Загрижувачки за нас е тоа што во Буџетот за 2019 година за зоната во Визбегово се предвидени само еден милион евра за канализација и водоснабдување – додава Хоџа.