Економија 05. февруари 2021. / 18:22

Битиќи: Недела неработен ден за социјална рамноправост и заштита на работничките правa

Битиќи: Недела неработен ден за социјална рамноправост и заштита на работничките правa

На денешната седница на Економско социјалниот совет се разгледуваше драфт текстот за законското решение за „недела неработен ден”. Трипартитниот дијалог ја потврди намерата на Владата – недела да се прогласи за неработен ден, односно според она што денеска се донесе како заклучок, текстот да гласи: „недела е ден за неделен одмор”, соопштија од кабинетот на вицепремиерот за економски прашања, Фатмир Битиќи.

– За нормално функционирање на државата факт е дека ќе има можност одредени работодавачи/правни субјекти да работат но само во определени дејности и тоа само оние работодавачи кои ќе можат да покажат дека технолошко-производствените процеси не смеат да се прекинат (значи не сите работодавачи во тие определени дејности!). Останатите работодавачи (и тие работодавачи чии технолошко-производствени процеси смеат да се прекинат во наведените дејности а и сите работодавачи во дејностите кои не се наведени во исклучоците) нема да смеат да работат, соопштија од кабинетот на Битиќи.

Во случај да го прекршат законот и да работат во недела, Битиќи истакна дека тогаш ќе следи соодветна ригорозна казнена мерка.

За работниците во дејностите кои ќе спаднат под исклучоците, работодавачите ќе треба да им го платат работењето во недела согласно законите и колективните договори и ќе треба да одредат друг ден кој ќе биде ден за неделен одмор.

„Недела неработен ден” како дел од програмата на оваа Влада е приоритет и дел од политиките кои ќе доведат до зголемена социјална рамноправност и заштита на работничките права, се вели во соопштението од кабинетот на Битиќи.