Економија 10. декември 2020. / 13:07

Битиќи ја објави листата на советници: Пешевски и Миновски не се меѓу нив

Битиќи ја објави листата на советници: Пешевски и Миновски не се меѓу нив

Заменик на претседателот на Владата задолжен за економски прашања, координација на економските ресори и инвестиции, Фатмир Битиќи ја објави листата на советници односно активните членови на платформата „За татковината со љубов“, но не се наведени поранешниот вицепремиер Владимир Пешевски и екс-министерот за финансии Кирил Миновски.

Платформата претставува неформално тело, платформа за дискусија со луѓе кои можат да дадат мислење, совет или експертиза за да дојдеме до поквалитетни предлози и политики. Тие не се професионално ангажирани како советници во мојот кабинет или во Владата, ниту нивните мислења се обврзувачки за Владата ниту пак ќе примаат каков било надомест.
Покрај оваа неформална група, јас секојдневно разговарам со различни претставници од бизнис заедницата, академци, граѓани. И нивните барања и мислења влијаат на предлозите што ние потоа ги даваме и ги усвојуваме како Влада.  Секако, Владата работи по свои јасни методологии и процедури и секоја дискусија и консултација која ние како политички претставници ја правиме, на крај се преточува во одредена предлог одлука, политика, стратегија, акциски план и за сето тоа е навремено информирана јавноста“, напиша Битиќи на „Фејсбук“.

Тој појаснува дека составот на #ЗаТатковинатаСоЉубов е флуиден, односно ќе се менува во зависност од темата. На првиот состанок имало повеќе од 20 економски експерти од различни области, а сега веќе се пријавиле уште десетина други што би сакале да учествуваат на наредните состаноци.

„Експертите присутни на првиот иницијален состанок на платформата “За Татковината Со Љубов” се домашни професионалци од повеќе различни економски области, кои се подготвени да го стават својот капацитет во функција на државата. Тие доаѓаат од различни политички провениенции и економски школи, но заедничко за сите нив е што се отворени за соработка и совети во интерес на забрзан економски развој, долгорочно планирање на развојот на економскиот систем и доброто на државата.
Членовите во платформата “За Татковината Со Љубов” ова го прават волонтерскии јас сум благодарен што сите овие луѓе изразија подготвеност про-боно да одвојат време и да дадат совет, коментар, мислење или идеја во интерес на нашата земја. Засега планирана динамика на состаноци е еднаш месечно.
Тенденција ни е да ги вклучиме сите заинтересирани релевантни експерти за поединечни теми на интерес и составот верувам дека ќе се проширува значително во иднина. Повеќе различни аспекти на гледање на работите, можат само да бидат од корист. Сите заедно ние сакаме да покажеме дека без оглед на сите останати разлики, патот за просперитет на нашата татковина е поважен од било што друго. Нема да дозволиме никакво компромитирање на оваа благородна иницијатива, ниу пак какво било партиско-политичко профитирање. Сите кои сакаат да помогнат се добредојдени“, појаснува Битиќи.

Токму разноликоста на оваа платформа, вели министерот, од повеќе аспекти, е значајна бидејќи таа ќе продуцира инклузивни насоки кои ќе бидат конструктивно анализирани од повеќе агли, се со крајна цел да произведат патека за нашата економија која ќе биде долгорочно кохерентна и конзистентна.

Битиќи информира дека активните членови на платформата, во моментов, се: Агим Мамути; Благица Петрески; Борче Треновски; Борче Смилевски; Борис Ефтимовски; Ванчо Узунов; Веле Самак; Висар Адеми; Вељанд Рамадани; Виктор Мизо; Горан Рафајловски; Зоран Кочоски; Игор Ивановски; Игор Андреев; Коста Петров; Љупчо Зиков; Марјан Петрески; Никица Мојсовска Блажеска Никола Поповски; Нина Фити; Олимпија Заевска Христова; Сашо Ќосев.

Би сакал да споделам повеќе информации поврзани со платформата #ЗаТатковинатаСоЉубов

Истата претставува неформално…

Posted by Fatmir Bytyqi on Thursday, December 10, 2020