Економија 06. септември 2018. / 11:24

Амазон достигна вредност од 1 трилион долари

Амазон достигна вредност од 1 трилион долари

Амазон, исто така, го помина прагот на пазарна капитализација од 1 трилион долари. Така, за само еден месец, онлајн продавачот стана втора американска компанија која има сличен рејтинг на пазарот по Apple.

Ова се случи откако вредноста на акциите на онлајн гигантот се зголемија за една година. Ако цената на акциите на Амазон продолжи да расте со иста стапка, само ќе биде прашање на време кога пазарниот рејтинг на компанијата ќе ја надмине онаа на Apple, велат аналитичарите. Ова е значајно достигнување за 24-годишната компанија.

Оваа година основачот на Амазон, Џеф Безос, стана најбогатиот човек во светот откако неговата држава надмина 100 милијарди долари.