Економија 10. јули 2018. / 16:24

Агенција ФИЧ: Трговската војна ќе го чини светот по 2 трилиона долари годишно

Агенција ФИЧ: Трговската војна ќе го чини светот по 2 трилиона долари годишно

Меѓународната агенција за кредитен рејтинг, Fitch Ratings, предупреди дека интензивирањето на трговската војна со воведување на царини од страна на САД кон нејзините партнери, или обратно, би можело да ја чини светската економија до 2.000 милијарди долари годишно.

Во писмена изјава, Fitch Ratings-членки да преземат унилатерални мерки од сите страни во меѓународниот пазар доведува до зголемување на ризикот и сите osjetnijih влијание врз глобалната економија, според Анадолија.

Потсетувајќи дека наметнатие царини од страна на САД, од 25% за увоз на возила од Кина, и дека Кина и други трговски партнери на САД одговорија со реципрочни мерки. Во извештајот се наведува дека такавите мерки во моментов се погодно сценарио за уривање на Северно-американскиот договор за слободна трговија – НАФТА.

Тензиите почнаа со одлуките на Трамп, што на крајот, како што велат, глобалната трговија би можела да ја чини до 2000 милијарди долари.

Тензиите  во врска со . ,глобалната трговија сцена предизвика одлуката на претседателот на САД, Доналд Трамп, дека воведувањето на царински и други давачки за да се намали трговскиот дефицит на САД со Кина, ЕУ, Канада и Мексико.

На прво место, американските обичаи беа наметнати на алуминиум, челик и автомобилски производи, а од друга страна одговорија со воведувањето и објавувањето на нови царински давачки за американските производи.