Економија 26. ноември 2020. / 16:44

АА: Општините предводени од ДУИ добиваат милионски проекти, а оние од Алијансата ниту денар

АА: Општините предводени од ДУИ добиваат милионски проекти, а оние од Алијансата ниту  денар

Алијансата за Албанците реагира дека Владата од 120,6 милиони денари наменети за 15 капитални проекти во општините, не одобрaла  ниту еден проект за општините Боговиње, Врапчиште и Општина Гостивар.

На предлог на Министерството за транспорт и врски, Владата донесе Одлука за распределба на обезбедени капитални средства на единиците на локалната самоуправа, за девет проекти во износ од 74.500.000,00 денари, но ниту една од нив не обезбеди ништо за горенаведените општини, велат од Алијасна за Албанците.

Од партијата наведуваат за кои проекти кулку пари се одвоени: Реконструкција на булевар „Благоја Тоска“, општина Тетово – 29.500 денари, изградба на циркулар на булевар „Теодосие Паунов“, Општина Кочани – 6.000.000 денари, реконструкција на улицата „Илинска“, општина Центра Жупа – 4.000.000,денари, изградба на пешачки патеки, Општина Штип 9 000 000 денари, Изградба на кружницата во Момин Поток, град Скопје 5.000.000 денари, почеток на мостот, Карпош 4, во близина на улицата „Скупи“, Град Скопје  4.000.000 денари, реконструкција на улицата Чалакли Татарник, општина Валандово – 4.000.000 денари, реконструкција на улицата „Ек Маји“, општина Прилеп – 6.000.000 денари и реставрација на мостот во село Уланц, Општина Градско 1.000.000 денари.

Од Алијанса за Албанците додаваат дека Владата, исто така, со решението за распределба на средствата предвидени во потпрограмата 30-Урбанизација и изградба на капитални дотации, во единиците на локалната самоуправа, од Буџетот на Министерството за транспорт и врски за 2020 година, во износ од 46.170.000  денари, повторно не предвидува ништо за општините предводени од албанската опозиција.

Изградба на водоснабдителен систем во Мала Речица, Општина Тетово  6.170.000, изградба на канализација за Бурови Варизам Бојанов дол, Општина Крива Паланка  6.000.000 денари, препораки од УНЕСКО за градби во Охрид 6.000.000 денари, изградба на канализациона мрежа во Фурка, општина Дојран  5.000.000  денари, изградба на канализација во Општина Демир Капија  2.000.000 денари и Изградба на канализација во Општина Сарај 10.000.000 денари.

Од овие податоци, јасно е дека општините Тетово и Сарај, со други зборови, општините предводени од ДУИ добиваат милионски проекти, а за оние од Алијансата не се издвојуваат ниту  еден денар. За овој начин на игнорирање на потребите и проектите на општините од албанската опозиција, кој што не е прв пат да се случи, ќе бидат известени сите најрелевантни амбасади во земјата. Знаеме дека општините предводени од ДУИ и СДСМ ги добиваат овие пари за да спроведат проекти, бидејќи се приближуваат локалните избори и справувањето со гласачкото тело ќе биде тешко и со вакво казнување на гласачите, оваа власт ќе ги загуби локалните избори во 2021 година, велат од Алијансата за Албанците.